Bij Eskrima leert men eerst de omgang met de stok en/of met andere wapens en daarna verdedigingstechnieken zonder wapens. De stok en andere wapens zijn een verlengstuk van de arm. Een belangrijk onderdeel van het Eskrima is de vakkundige ontwapening van een tegenstander. Deze hoeft niet noodzakelijkerwijs met een stok te geschieden – zwaard, kapmes, mes of blote handen, een Eskrimadoor gebruikt alles wat voor handen is. Hierbij verandert er niets aan de afweerbewegingen. In Eskrima geld vooral het “principe”.

In de eerste fase wordt geleerd hoe een stok (Olisi) het lichaam beschermt en hoe tegenaanvallen kunnen worden opgezet, en het eigen maken van arco’s (lusvormige slagen). De tweede fase omvat het vechten met twee stokken,stok/mes en enkel mes (Daga). Daarna gaan de gevorderden hun kennis verbreden door het Eskrido (naar de grond brengen) en het ongewapend (Pangamot) vechten toe te passen.

Het Eskrima is zeer allround. Men kan letterlijk alles als wapen hanteren. In het Eskrima zijn er drie belangrijke afstanden. De eerste afstand noemen we Largo Mano, op deze afstand kunnen we de hand raken van de tegenstander en waarin het wapen zich bevindt, bijvoorbeeld mes of stok.

De tweede afstand heet Medio; nu kunnen we het lichaam en hoofd raken en de vrije hand controleren. Ook kunnen we nu gebruik maken van trap en stoot technieken.

De derde afstand heet Corto, we gebruiken nu de achterkant van de stok punjo en we bedienen ons nu ook van knieën, ellebogen, kopstoten, schouder en heup technieken.

Alle technieken met de stok kunnen we met kleine aanpassingen ook met snij wapens worden uitgevoerd. Één van de belangrijkste aspecten in het Eskrima zijn de vloeiende bewegingen. We trainen daar speciaal op. Van techniek naar techniek, afstand naar afstand ongewapend of gewapend, het maakt geen verschil.

In onze stijl het Balintawak word voornamelijk gewerkt in de twee laatste afstanden

Choose Your Course and Make
an Appointment

Upcoming Workshops
MAR 15th
Basics of Ayurveda Workshop

Lorem ipsum dolor sit amet donec eget et sunt consectetuer maecenas ac conubia risus egestas aptent.

MAR 22nd
Outdoor Meditation Workshop

Lorem ipsum dolor sit amet donec eget et sunt consectetuer maecenas ac conubia risus egestas aptent.

MAR 23rd
Detox and Healing Workshop

Lorem ipsum dolor sit amet donec eget et sunt consectetuer maecenas ac conubia risus egestas aptent.